Kollektif zekanın en güçlü örneklerinden biri olan Blender uygulaması, açık kaynak yapısı ile dünyanın dört bir yanından farklı nitelikte ve kapsamdaki geliştiricilerin, tasarımcıların ve komünitelerin aktif olarak desteklediği ve büyüttüğü bir çözümdür.
Üç boyutlu modelleme, simülasyon, animasyon, video düzenleme ve oyun tasarımı konularında profesyonel bir araçtır. Bütün işletim sistemleri üzerinde çalışabilir.
Blender’ın son sürümünü kullandığınız işletim sistemine göre buradan indirebilirsiniz.
Blender API Nedir?
Blender, kullanıcılarının kendi geliştirdikleri Python kodlarını çalıştırılabilen bir programa arabirimidir. Blender API (Application Programming Interface), Blender’da yer alan çeşitli fonksiyonlara, veri yapılarına ve diğer öğelere erişim sağlar. Böylece, Python kodlarıyla Blender içinde çeşitli işlemler gerçekleştirebilir ve Blender işlevlerini kendi özel ihtiyaçlarınıza göre özelleştirebilirsiniz. Örneğin, Blender API kullanarak Blender üzerinde çalışan bir kod bloğuyla 3D modelleme işlemlerini otomatikleştirebilir, animasyon oluşturma sürecini hızlandırabilir veya Blender’ın çalışma şeklini değiştirebilirsiniz.
Blender üzerinden başta eklentilerinizi, modellerinizi kodlayarak yapabilmenize de hizmet eder. Bu yapı hakkında temel bilgileri açık ders notu olarak da bir araya getirdim. Buradan erişebilirsiniz.
Blender Avantajları
- Blender ücretsiz ve açık kaynaktır. Tam anlamıyla modüller bir yapısı vardır. Her noktası özelleştirilebilir, geliştirilebilir.
- Kişisel hedef ve amaçlarınıza yönelik özelleştirme oldukça rahattır.
- Geniş bir dil desteği mevcuttur. Türkçeleştirilmesi tamamlanmıştır.
- Geniş kullanım alanına sahiptir. 3D modelleme, animasyon, görsel efekler, simülasyon, 2D animasyon, 3D boyama vb. alanlarında donanımlı ve kapsamlı niteliklere sahiptir.
- Açık kaynak yapısı ile diğer yazılımlar arasında çok rahat entegrasyon kurulabilir ve dosya transferleri yapılabilirsiniz.
- Kullanıcı arayüzü yapboz gibidir. İstediğiniz gibi özelleştirebilir, kişiselleştirebilirsiniz.
- Düşük sistem gereksinimi ve boyut ile bir çok işlemi yerine getirebilirsiniz.
- Gelişmiş kısayol desteği ile zengin kullanım olanağı vardır.
- Hem ticari hem de kişisel amaç için kullanılabilir.
Blender Kullanım Alanları
Modelleme
Kullanıcının istediği sahneyi, nesneyi veya senaryoyu oluşturmasına izin veren bir modelleme aracıdır. Mevcut yapısı ile zengin üç boyutlu modeller oluşturulabilir. İster temel geometrik formlardan yola çıkarak özgün nesneler üretilebileceği gibi istenirse de tamamen soyut fikirlerin görselleştirilmesi için araç setine sahiptir. Örneğin heykel modu ile Blender üzerinden şekillendirme araçları kullanılabilir. Bütün bu yönleri ile farklı sektörleri veya çalışma alanlarını beslemektedir. Unity ve Unreal Engine gibi oyun motorları ile çok iyi çalıştığı için bu alandaki çalışmaları desteklemektedir.
ÖNEMLİ NOT: Blender’daki tüm projelerin .blend dosya uzantısını kullandığını unutmayın. Bu dosya türünü doğrudan birlik varlık klasörünüze kaydederek birlik içinde kullanabilirsiniz, ancak standart yöntem, bir oyun motoruna geçerken nesneyi bir .FBX veya .OBJ dosyası olarak dışa aktarmak olacaktır.
Heykeltıraşlık
Şekillendirme araç seti ile, standart modelleme araçları için gerekenden çok daha kısa sürede 3B nesnelere önemli miktarda ayrıntı eklemek için kullanılabilir. Video oyunu karakterleri için heykeller oluşturulabilir, ancak oyulmuş bir karakterin bir oyunda kullanılabilmesi için ek adımlar atılması gerekebilir.
EK BİLGİ: Oyularak elde edilen modelleri pişirmek gerekir. 🙂 Teknik adı çok keylifli olan bu işlem sayesinde, yüksek poli modelin ayrıntılarını düşük poli modele eşlenir. Ayrıca, günümüzde modern oyun motorları büyük miktarda geometriyi işlemede çok verimli bir hal almıştır.
Bunun ötesinde heykeller, yüksek kaliteli animasyonların yanı sıra çok yüksek kaliteli render’lar için de kullanılabilir.
Animasyon
Animasyon üretebilmek için de zengin seçeneklere sahiptir. Blender, bir video oyununun varlıklarını oluşturma sürecinin bir parçasıyken, bir animatör, yalnızca Blender 3D’yi kullanarak bir animasyon oluşturabilir. Blender kullanarak profesyonel kalite de animasyonlar oluşturmak mümkündür.
Mimari
Mimari görselleştirme için kullanılabilir. Mimari çizim, inşaat projeleri için kesin ölçümler yapmak üzere kat ve bina planları tasarlayabilir ve sunuma yönelik çıktılar elde edebilirsiniz. Blender 3D yeni nesil teknolojilerle yakın çalışmaktadır. O nedenle, bu çizimlerinizi rahatlıkla sanal gerçeklik ortamlarına aktarabilirsiniz.
2D Çizimler ve Animasyonlar
İki boyutlu görseller ve animasyonlar konusunda da oldukça başarılı çözümler sunmaktadır. Örneğin Blender, gres kalemi olarak bilinen bir araç kullanır. Hem 2D hem de 3D uzayda çizim yapmak için kullanılan bir fırça gibi davranan bu araç ile yağlı kalemle oluşturulan çizgiler gerektiği gibi düzenlenebilir ve canlandırılabilir.
Özel Amaca Yönelik Esnek Yapı
Blender, kullanım amacına bağlı olarak ek işlevsellik sağlayan eklentilerin kullanımına izin verir. Mevcut araç seti, kullanıcının istediği kadar sezgisel veya derinlemesine nitelik barındırmıyor olmayabilir. Ama bu durumun üstesinden özel eklentiler, paketler ve ek yazılımlarla çok rahatlıkla gelebilirsiniz. (Örneğin, Archviz eklentisi, yer planınız için hızlı bir şekilde temel bir tasarım oluşturmak üzere duvarlar, zeminler, kapılar ve pencereler gibi küçük bir varlık kitaplığı kullanarak çok hızlı bir şekilde duvar planları oluşturmak için kullanılabilir. Bu, her nesneyi oluşturmaktan, kalıptan çıkarmaktan ve ölçeklendirmekten ve ardından her nesneyi sahnenize yerleştirmekten çok daha hızlı bir çözüm sunar.)
Logo Tasarımı
Blender, özgün ve yaratıcı iki veya üç boyutlu logo tasarımı konusunda da oldukça güçlü çözümler sunmaktadır. Ayrıca 2B ve 3B metin oluşturmaya olanak tanıyan zengin tipografi araçları mevcuttur. Böylece hareketli metin veya grafik üretimi oldukça rahat yapılabilir. Tanıtım videolarında, jenerik çalışmalarında kullanılabilir.
Video Düzenleme
Modül olarak yerleşik video düzenleyicisini de barındırmaktadır. Yaptığınız animasyonların veya videolarınızın kurgu çalışmalarını ek bir yazılıma ihtiyaç duymadan kolayca Blender’da halledebilirsiniz. MP4 gibi herhangi bir standart video formatı eklenebilir ve düzenlenebilirsiniz.
Akademisyen, kullanıcı deneyimi ve arayüz tasarımı, veri görselleştirme, web/mobil uygulama geliştirme.
Kemal ŞAHİN'i yakından tanıyın.